מטבעות דיגיטליים הפכו לנכס השקעה פופולרי מאוד בשנים האחרונות. רבים רואים בהם את העתיד של הכלכלה העולמית. למרות העניין הגובר במטבעות אלו, ישנם עדיין הרבה סודות ועובדות מעניינות שהציבור הרחב אינו מודע להן. הנה למשל 5 דברים שלא ידעתם על מטבע דיגיטלי
1 – מי באמת המציא את הביטקוין?
אף על פי שהביטקוין מיוחס לממציא המסתורי סאטושי נאקמוטו, זהות האדם מאחורי הפסבדונים הזה עדיין לא ידועה בוודאות. ייתכן שמדובר בקבוצה של מתכנתים שפיתחה יחדיו את פרוטוקול הביטקוין ולא באדם אחד. זאת ועוד, יש הטוענים שה-CIA או סוכנות ביון ממשלתית אחרת היא שעומדת מאחורי המצאת הביטקוין. לכן, הסיפור האמיתי והמלא מאחורי טכנולוגיית הבלוקצ'יין המתקדמת הזאת עדיין מוקף בערפל.
2 – אפשר לזייף מטבעות קריפטו
בניגוד לתפיסה הרווחת, מטבעות דיגיטליים אינם 100% מאובטחים מפני זיופים. בעוד שפרוטוקולי הבלוקצ'יין כמעט בלתי אפשריים לזיוף, הארנקים הדיגיטליים ובורסות המסחר מהווים פעמים רבות יעד להתקפות סייבר של שחקנים זדוניים.
שיטות מורכבות של התחזות פישינג והשגת גישה לחשבונות משתמשים מאפשרות לעיתים לגנוב מטבעות קריפטו מקורבנות ללא יכולת לעקוב אחריהם או להחזיר אותם. לכן, אחסון מאובטח וזהירות יתרה הינם חיוניים עבור בעלי קריפטו. במקרים מסוימים, אף מומלץ להוועץ עם מומחי קריפטו כמו קריפטו מאסטר.
3 – קיומם של מטבעות פרטיים וסודיים
מחוץ לקומץ המטבעות הדיגיטליים המפורסמים כמו ביטקוין ואתריום, ישנם מאות מטבעות קריפטו "פרטיים" ופחות ידועים שמוחזקים בידי קבוצות סגורות של משקיעים. חלק ממטבעות אלו הם "מטבעות יציבים" (Stablecoins) הקשורים לנכס בודד כמו הדולר האמריקני, בעוד מטבעות אחרים הם מטבעות מובנים פנימית (Native Token) המקושרים לרשתות בלוקצ'יין ספציפיות.
המסחר הער במטבעות אלו מאחורי דלתיים סגורות מגלם לעיתים רבות פוטנציאל לרווחים בלתי צפויים – וגם להפסדים דרמטיים במידה והם צוללים באותה מהירות שבה הם עלו.
4 – עיצוב מטבעות קריפטו ייחודיים
מטבע קריפטו ייחודי נקראו טוקן לא-ניתן להחלפה (Non Fungible Token או NFT) מתאר כיס דיגיטלי בלתי הפיך בבלוקצ'יין אתריום המכיל פריט דיגיטלי ייחודי כמו יצירת אמנות, פריט אספנות או זכויות שימוש. NFTs אפשרו פריצת דרך בתחום האמנות והאוספים הדיגיטליים, כאשר חלקם נמכרו תמורת מיליוני דולרים.
אולם מעטים יודעים שניתן ליצור טוקנים ייחודיים לכמעט כל תוכן דיגיטלי, נכס או זכות. יזמים יגלו פוטנציאל עצום בשימוש בטכנולוגיה זו לייצור נכסים ייחודיים בבלוקצ'יין למטרות מימון, נדל"ן וניהול זכויות.
5 – השוק האפל של מטבעות קריפטו
לצד הפוטנציאל שלהם ככלי מימון חדשניים וטכנולוגיה מבטיחה, מטבעות קריפטו מאפשרים גם פעילויות בלתי חוקיות מפוקפקות מאחורי הקלעים. בשווקים האפלים של רשת הדארקנט ישנה פעילות נמרצת בסחר בסמים אסורים, נשק ושירותים לא חוקיים תמורת תשלום במטבעות דיגיטליים.
בעוד שהשימוש הלגיטימי בבלוקצ'יין גדל בהתמדה, כך גם השימושים הבלתי חוקיים מתרחבים במקביל באופן מדאיג. גורמי אכיפת חוק ברחבי העולם מנסים למצוא דרכים יעילות יותר לעקוב, מנוע ולהעניש פשיעה המתבצעת דרך הטכנולוגיה החדשה הזאת.