חיפוש

שומנים בדם – מה ההשפעות הבריאותיות של המצב הזה

ישנם כמה סוגי שומנים כמו טריגליצרידים וכולסטרול שנוכחות גבוהה שלהם בדם מהווה סכנה בריאותית של מחלות לב ומחלות כלי דם. מצב כזה נקרא היפרליפידמיה- עודף שומנים בדם, כאשר מודדים את רמת השומן בדם של הכולסטרול הטוב HDL, הכולסטרול הרע LDL יחד עם הטריגליצרידים וערכי הנורמה משתנים אצל אנשים עם/בלי גורמי סיכון (עישון והשמנה), בעלי מחלות לב וכליות וגם בין גברים לנשים כדלקמן:

פרמטר

ערך הנורמה (מיליגרם לדציליטר)

ללא גורם סיכון/גורם אחד LDL נמוך מ 130.
2 גורמי סיכון LDL נמוך מ 100.
מחלות כלי דם ולב/אירוע מוחי/ סכרת/ אי ספיקת כליות LDL נמוך מ 70.
HDL  אצל גברים/נשים מינימום של 40/50 בהתאמה.
כמות הטריגליצרידים

מקסימום 150.

 

מהם הטריגליצרידים ומהו הכולסטרול ואיך הם גורמים להיפרליפידמיה

הטריגליצרידים נוצרים מעודף סוכר ופחמימות שלא נוצל לייצור ה ATP (מולקולות האנרגיה של הגוף), כאשר העודפים משמשים כמחסן אנרגיה=שומן שמצטבר. הכולסטרול, לעומת זאת, מיוצר ברובו בכבד (2/3) והשאר (1/3) מגיע ממזון מלא בשומן. הכולסטרול נמצא בשימוש לבניית דופן התא וייצור הורמונים. השומנים נישאים בדם על גבי ליפופרוטאינים, כאשר הכולסטרול הרע LDL שוקע בדופן כלי הדם וגורם לטרשת עורקים והכולסטרול הטוב HDL נישא בחזרה לכבד ולא שוקע בדופן. כאמור, טריגליצרידים יחד עם LDL ברמה גבוהה ו HDL ברמה נמוכה יובילו להיפרליפידמיה.

היפרליפידמיה היא בדרך כלל שילוב של תולדה גנטית יחד עם אורח חיים, אך יכולה להיות גם כתוצאה מבעיות בבלוטת התריס/הפרשת חלבון בשתן/ שימוש בתרופות/סכרת. רמת טריגליצרידים גבוהה היא בעיקר בעקבות תזונה לקויה של עודף סוכר ופחמימות. ההיפרליפידמיה מאובחנת בבדיקת דם שנלקחת אחרי צום של 12 עד 14 שעות והיא תישאר בגוף עד לטיפול תרופתי/דיאטה/ספורט מכיוון שהגוף לא יכול להירפא לבד ללא הטיפול.

 

טיפול בהיפרליפידמיה

על ערכי שומן גבוהים מהנורמה בצורה קלה ניתן להתגבר בשינוי אורח חיים בלבד: דיאטנה מאוזנת, שמירת משקל תקין ופעילות גופנית קבועה וכמובן שיש להימנע מעישון. כדי להוריד רמת טריגליצרידים יש להפחית בצריכת הסוכר והפחמימות יחד עם פעילות גופנית קבועה של: ריצה/הליכה/שחייה. פעילות אן-אירובית של משקולות למשל, לא תיתן את התוצאה הרצויה. את הפעילות יש לבצע לפחות 3 ימים בשבוע למינימום של חצי שעה כל יום. הפעילות הגופנית מסייעת גם לעלות את רמת ה HDL. דיאטה דלה בשומנים יכולה להוריד את ה LDL במקסימום של 15% ולכן יש לשלב תרופות או תוספים טבעיים כמו https://the123licorich.co.il. התרופות המובילות הם משפחת הסטטינים- מקטינות את כמות ייצור הכולסטרול בכבד יחד עם עלייה בפינוי שלו מזרם הדם. הסטטינים מפחיתים את שיעור מחלות הלב וכלי הדם באמצעות הקטנת הטרשת בעורקים. עוד תרופה, לא ממשפחת הסטטינים-אזטרול. אחראית על עיכוב הספיגה של הכולסטרול בגוף והיא ניתנת יחד עם הסטטינים.

דם

אולי תאהבו גם את